Haber

Almanya’da aile içi şiddette önemli artış

Geçen yıl Almanya’da aile içi şiddette belirgin bir artış oldu. Welt am Sonntag’ın 16 eyaletin İçişleri Bakanlığı ve Polis kayıtlarına dayandırdığı habere göre, 2022’de ülke genelinde 179 bin 179 aile içi şiddet mağduru kaydedildi. Bu sayının bir önceki yıla göre yüzde 9,3’lük bir artışa tekabül ettiği belirtildi. 2021 yılına, pandeminin hala etkili olduğu zamana. Kayıt altına alınmayan olayların da olduğu göz önüne alındığında birçok mağdur çekincelerinden şikayetçi olmadığı için gerçek mağdur sayısının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Kurbanların üçte ikisinin kadın olduğu belirtilirken, faillerin ağırlıklı olarak eşler, eski eşler ve aile bireyleri olduğu kaydedildi.

PANDEMİNİN AĞIR ETKİLERİ

Alman Caritas Derneği lideri Eva Maria Welskop-Deffaa, şiddetin artmasında korona pandemisinin sonuçlarının rol oynadığını savundu. Welskop-Deffaa, pandemi yıllarında yaşanan gergin yaşam koşullarının aile içi şiddetin artmasına neden olduğuna değindi.

Diakonie yardım kuruluşunun sosyal politika direktörü Maria Loheide de şiddet kurbanlarının sayısındaki artışı “korkunç” olarak nitelendirdi. Loheide, “Bu artışın bir nedeni, aile içi şiddet konusundaki genel farkındalığın artması ve kadınların yıllarca süren belirsizlikten sonra artık şiddetten şikayet etmeye başlaması olabilir.” Dedi.

BİLDİRİLMEYEN VAKALAR

Eyaletlerden gelen aile içi şiddet verilerinin ilk kez Federal Kriminal Daire tarafından derlendiği ve 3 Temmuz’da Berlin’de sunulacak bir raporda yer alacağı öğrenildi. Kayıt altına alınmayan olaylarla ilgili çalışma yapıldığı belirtildi.

Aile Bakanı Lisa Paus, “Aile içi şiddet genellikle özel, gizli alanlarda gerçekleşir” diyerek, “Mağdurun utanç ve suçluluk duyguları çoğu zaman vakaları polise bildirmemesine yol açar.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser ayrıca aile içi şiddet mağdurlarını failler hakkında şikayette bulunmaya çağırdı. Faeser, “daha fazla failin eylemlerinin yasal sonuçlarıyla yüzleşebilmesi için mağdurların şikayette bulunmaya teşvik edilmesi gerektiğini” söyledi. Faeser, şiddet nedeniyle evlerinden çıkarılan faillerin evlerine dönmemesi için sık sık polis denetimlerinin yapılması gerektiğini savundu. Aile içi şiddetin özel hayat sorunu değil, toplumsal bir sorun olduğunun altını çizen Bakan, “Şiddet illa dayak ve tacizle olmak zorunda değil. Takip ve psikolojik terör de şiddettir” dedi. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu