Ekonomi

Ege yaş meyve ve sebze çiftçisi kalıntısız üretiyor

Mandalina verimi yüzde 100’den fazla arttı

Ege yaş meyve ve sebze çiftçisi kalıntısız üretiyor

İyi Tarım Uygulamaları’na 100 mandalina üreticisi daha katıldı

Yaş meyve ve sebze kesimi, Güzel Tarım Uygulamaları ile Üretimden İhracata Katma Değer Yaratıyor

İzmir’de Yeterli Tarım Uygulamaları ile üretim yapan çiftçi sayısı artıyor

 

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğinde yürütülen, Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinde 100 üreticiyi kapsayan “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinin kapanış toplantısı yapıldı. Seferihisar’da düzenlenen

 

Menderes, Seferihisar ve Selçuk’ta 100 mandalina üreticisinde 4 bin 315 dekarlık alanda 17 bin 260 ton eser için Yeterli Tarım Sertifikasyon süreci gerçekleştirildi.

 

Biyoteknoloji çalışmaları için tuzakları destekledik

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Önder Hayrettin Çına, “Üreticilerimizin de bölgemiz için böylesine değerli bir eseri kalıntı bırakmadan ortaya çıkarmak için büyük bir özveriyle çalıştıklarının bilincindeyiz. Bu gayreti görerek hem Tarım İl Müdürlüğümüz hem de Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak katkı sağlamak için çalışıyoruz. Bu üreticilere biyoteknik çabaları için yem verdik. Bu 100 değerli üreticimizin diğer üreticilerimiz için değerli bir örnek olmasını ve Uygun Tarım Uygulamaları ile üretim yapan çiftçilerimizin sayısının her yıl artarak devam etmesini temenni ediyorum.” söz konusu.

 

Ocak-Kasım döneminde 363 milyon dolarlık mandalina ihracatı: Yıl sonunda mandalinayı yeniden ihracat şampiyonu yapacağız

Uçak, “2021 yılında Türkiye genelinde yaş meyve ve sebzeler arasında en çok ihraç edilen ürün mandalina oldu. 930 bin ton ve 453 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleştirildi. Bu yıl 11 ayda 623 bin ton ve 363 milyon dolarlık ihracata ulaştık. Yıl sonunda sizlerin de desteğiyle inşallah mandalini yeniden ihracat şampiyonu yapacağız. Mandalinada ise dünyada 1,6 milyon tonluk üretimle Çin ve İspanya’nın ardından 3. sıradayız. Üretimimizin yaklaşık yüzde 60’ı ihracata gidiyor. Ülkemiz için böylesine değerli bir eserin bölgemizde üretiliyor olması hepimiz için gurur kaynağı” dedi. dedi.

 

Mandalina verimi yüzde 100’den fazla arttı

Bu dönemde Ege Bölgesi’nde mandalina rekoltesinde yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu anlatan Hayrettin Uçak, şöyle devam etti:

 

“İzmir’de bu sezon 175 bin ton narenciye üretimi bekliyoruz. Hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımız açısından verimli bir sezon geçirdik diyebilirim. Aslında mandalina Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerimiz için hem sofralık olarak hem de sanayiye kazandırılan diğer ürünler için çok önemli bir ürün. Endüstride kullanımı da giderek çeşitlenmektedir. Tazeliğinin yanı sıra cipsi, reçeli, meyve suyu, kolonyası ve lokumu ile bölgemize önemli katma değer sağlıyor” dedi.

 

Mandalina kayıpları konusunda Ege Üniversitesi ile proje

Uçak, “Şu anda mandalina kayıplarıyla ilgili Ege Üniversitesi ile bir proje yürütüyoruz. Bu proje ile kayıpların kaynağını tespit etmek ve azaltmak için çalışacağız. “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinde uyum içinde çalışmalar yürüten Tarım ve Orman Bakanlığımızın temsilcilerine ve projemizde yer alan üreticilerimize teşekkür ederim. Bu keyifli iş birliği önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve keyifli çalışmalarımızı sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.” söz konusu.

 

A’dan Z’ye kontrollü üretim yaptık

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İtina, “İzmir, 750 bin tona yaklaşan meyve üretimi ve 150’den fazla bitki çeşitliliği ile Türkiye tarımının lokomotifidir. Tarımda ülkemizin en aktör baş illerinden biridir. İzmir’de bölümlerin üzerine inşa edildiği bölüm tarımdır. Tarım medeniyetin başlangıç ​​noktasıdır. İzmir, tarımda Türkiye’nin ilk üç ili arasındadır. İzmir, küresel sıcaklığın getirdiği iklim olumsuzluklarından etkilenmedi. İzmir’deki tüm çalışmalarımızda verim artışı yaşadık. Üretiyoruz ama güvenli gıda üretmek için farklı bir sorumluluğumuz var. Yeterli Tarım Uygulamaları projemizin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Projemiz Bakanlığımızın %60’ı, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri’nin %40’ı tarafından desteklenmiştir. Koruyucu giysiden maskeye, su analizinden toprak analizine kadar A’dan Z’ye kontrollü üretim yaptık. Tarımda kimyasaldan biyoteknik üretime, Güzel Tarım’a, organik tarıma geçip sayımızı artırmalıyız” dedi. söz konusu.

 

Geleceğimize nitelikli bir tarımsal kalkınma modeli bırakacağız.

Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olcaş, “Çevreye duyarlı tarımsal kalkınmayı sağlamak ve birim alandan daha fazla verim almayı hedefleyen “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinin tüm paydaşlarını tebrik ediyorum. Böylece geleceğimize nitelikli bir tarımsal kalkınma modeli bırakmış olacağız.” söz konusu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu