Gökyüzünde fotoğraflanan dev kırmızı daire heyecan yarattı: ELVES fenomeni nedir?
Geçen hafta, İtalya’da gökyüzünde kısa bir süre için muazzam bir kırmızı daire belirdi. Bir saniyeden kısa süren olay, kırmızı bir kekin tozunu alıyormuş gibi göründü ve doğal olarak heyecan yarattı. Ama bu aslında ELVES olarak bilinen küçük bir atmosferik olaydan başka bir şey değildi.
ELVES fenomeni nedir?
ELFLER, İngilizce ” Elektromanyetik Darbe Kaynaklarından Kaynaklanan Işık Emisyonları ve Çok Düşük Frekanslı Bozulmalar” kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’de ” Elektromanyetik Darbe Kaynaklarından Hafif ve Çok Düşük Frekans BozulmalarıELVES fenomeni, yıldırım gibi güçlü elektromanyetik darbelerle iyonosferde üretilen çok parlak ve çok kısa (bir milisaniyeden az) elektrik ışığı patlamasıdır.
ELVES, elektromanyetik darbe kaynaklarından gelen bir ışık emisyonu ve çok düşük frekans oluşumlarıdır. Diğer bir deyişle, kuzey ışıklarının alt kenarlarında olduğu gibi kırmızı renge bürünen elektrik boşalmaları nedeniyle atmosferdeki nitrojenin uyarılmasıdır. Düzdürler ve iyonosferde yüzlerce kilometre uzayabilirler. Bu garip fenomenler ilk olarak 1990 yılında Ulysses sondasını Güneş’i incelemesi için gönderen Discovery grubu tarafından keşfedildi.Ancak, kuzey ışıklarından farklı olarak güneş aktivitesiyle ilgili değiller.
ELVES oluşumları gök gürültülü fırtınaların eseridir ve aslında onların çok üzerinde görünür. Azotla etkileşime giren elektronlar, altında olup bitenler tarafından enerjilendirilebilir.
görüntüyü yakalama Valter Binotto , daha önce Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Ödülü’nü kazanan bir isim. Üst kareyi yakaladığında, aslında bulunduğu yerden yaklaşık 300 kilometre uzaktaki bir fırtınayı izliyordu.
ELVES, gök gürültülü fırtınalarla ilgili tek tuhaf fenomen değil. Üst atmosferde meydana gelen ve iyi tanımlanmamış birçok süreksiz ışık olayı vardır. Genellikle gök gürültülü bulutların üzerinde oluştukları için yerden çalışmak zordur.
cankaya-ajans.xyz