Ekonomi

Küresel piyasalar olumsuz kalmayı sürdürüyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) “şahin” adımlarına devam edebileceğine dair beklentilerin güçlenmesiyle küresel piyasalarda olumsuz bir seyir gözlenirken, bugün Euro Bölgesi’ne ilişkin büyüme verileri yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.

Fed’in yılın geri kalanında faiz artırmayacağı yönündeki tahminler bir süredir hakim olurken, dün açıklanan hizmetler sektörüne ilişkin açıklanan verilerden olumlu gelen verilerle Fed’in sıkı para politikasına devam edebileceği yönündeki iddialar güçlendi. beklentiler.

Analistler, Fed’in Eylül ayı toplantısında politika faizinde değişiklik yapmayacağının kesin olarak değerlendirildiğini ancak Kasım ayı toplantısında faiz artırımı olasılığının 25 baz puana kadar yüzde 44’e yükseldiğini belirtti.

Öte yandan Fed, ülkedeki ekonomik aktivitenin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Bej Kitap” raporunu yayınladı. Raporda, ekonomik büyümenin temmuz ve ağustos aylarında “ılımlı” olduğu ve istihdam artışının ülke genelinde yavaşladığı belirtildi.

Mayıs ayı sonunda açıklanan Bej Kitap raporunda ekonomik aktivitenin “çok az” değiştiği, geleceğe yönelik büyüme beklentilerinin ise bir miktar kötüleştiği dile getirilmişti. Dün açıklanan raporda, tüketici harcamalarından konut harcamalarına kadar her konuda ekonomik aktivitenin beklenenden güçlü gerçekleştiği ve büyümenin olumlu olduğu belirtildi.

Analistler, ABD’de 2 yıllık hazine bonosu getirisinin yüzde 5 seviyesinin üzerinde seyrettiğini, artan hazine getirilerinin riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Analistler, tahvil getirilerindeki artışların beklentilerin üzerinde ekonomik verilerle örtüştüğüne dikkat çekerken, hizmetler sektörüne ilişkin güçlü verilerin de faiz artırımlarının devamı ihtimaline ilişkin endişeleri artırdığını kaydetti.

Fed yetkililerinin gelecekteki politikalara ilişkin sözlü yönlendirmeleri yatırımcıların odak noktası olmaya devam ederken, Boston Fed Başkanı Susan Collins dün politika yapıcıların sonraki adımlara karar vermek için ekonomik bilgileri değerlendirirken sabırlı olmaları gerektiğini söyledi.

ABD’de dün açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustos ayında 54,5 ile piyasa beklentilerinin üzerinde seyrederken, üst üste 8’inci ayda da hizmet sektöründe büyümeye işaret etti.

Ülkede konut kredisi başvuruları, faiz oranlarındaki düşüşe rağmen geçtiğimiz hafta Aralık 1996’dan bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.

Söz konusu gelişmelerin ardından dün yüzde 0,1 artışla 104,9 seviyesinde günü tamamlayan ve 2023 Mart ayından bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştiren dolar endeksi şu anda yatay bir seyir izliyor.

Yükselen tahvil faizleri ve doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etmesiyle üst üste 4. gününde de düşüş eğilimine giren altının ons fiyatı, şu anda önceki kapanışının hızla altında 1.918 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Petroldeki arz dalgalanmaları nedeniyle yükseliş eğilimini üst üste 6. güne çıkaran ve son yılın en yüksek seviyesine ulaşan Brent petrolün varil fiyatı, yeni günde yüzde 0,5 düşüşle 90 dolar seviyesinde bulunuyor.

Dün ABD Senatosu, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı olarak aday gösterilen Philip Jefferson’a onay verdi.

Öte yandan F-35 jetleri için teslimat tahminlerini düşüren ABD’li savunma devi Lockheed Martin’in hisseleri yüzde 5’e yakın kayıp yaşadı.

Dün Çin hükümetinin “memurların iPhone kullanmasını yasakladığı” haber akışının ardından Nasdaq endeksinde işlem gören Apple hissesi günü yüzde 3,6 değer kaybıyla kapattı.

Dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,57, S&P 500 endeksi yüzde 0,70 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,06 düştü. ABD’de endeks vadeli kontratları da yeni güne olumsuz bir trendle başladı.

Avrupa borsalarında olumsuz bir seyir izlenirken, bugün bölgede gözler büyüme haberlerine çevrildi.

Analistler, bölgede enflasyon ve resesyon ikileminin devam ettiğini belirterek, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin de yatırımcıların ilgi odağında olduğunu belirtti.

ECB Yönetim Kurulu üyeleri dün “şahin” üslubuyla açıklamalar yaparken, Klaas Knot para piyasalarının Eylül ayı toplantısı fiyatlamasında faiz artırımı ihtimalinin hafife alındığını düşündüğünü belirtti.

ECB Üyesi Peter Kazimir de enflasyonun inatla yüksek ve hedeflenen yüzde 2 seviyesinin oldukça üzerinde kaldığını vurguladı.

Ayrıca İngiltere Parlamentosu Hazine Komitesi üyelerinin İngiliz ekonomisinin görünümü ve banka politikalarına ilişkin sorularını yanıtlayan İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, ülkede enflasyonun yıl sonunda önemli ölçüde düşmesinin beklendiğini söyledi. Bu yılki faiz oranlarının halihazırda “döngünün zirvesine çok daha yakın” olduğu belirtildi. dedi ki.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,2, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,8, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,5 kayıp yaşadı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumsuz bir trendle başladı.

Asya piyasalarında olumsuz bir trend ortaya çıktı.

Analistler, ABD borsalarındaki düşüşün Asya yakasına kaydığını, Çin’de açıklanan verilerin olumsuz sinyaller vermeye devam ettiğini belirtti.

Çin’de bugün açıklanan verilere göre ithalat ve ihracat rakamlarındaki düşüş beklenenden az olsa da dış ticaret fazlası 68,4 milyar dolarla beklentilerin altında kaldı.

Öte yandan ABD Ticaret Temsilcisi (USTR), Çin’den ithal edilen 352 ürün ve Kovid-19 ile ilgili 77 ürüne uygulanan gümrük vergisi muafiyetini 31 Aralık’a kadar uzattığını duyurdu.

Çin’in borç krizindeki emlak şirketi Country Garden, vadesi dolan iki dış borç tahvilinin 22,5 milyon dolarlık faiz ödemesini “tahammül dönemi”nin bitiminden önce yaparak temerrütten kıl payı kurtuldu.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,9 kayıp yaşadı.

Yurt içinde ise dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, bu seviyedeki kar satışlarının etkisiyle yüzde 0,66 oranında değer kaybederek, 8.298,54 puanlık rekor seviyesinden sonra günü 8.181,67 puandan tamamladı.

Dün, Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarını içeren Orta Vadeli Program’ın (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 2024-2026 dönemini kapsayan OVP ile temel ekonomik boyutlar ve hedefler belirlendi.

Buna göre bu yıl büyümenin gerçekleşme tahmini yüzde 4,4 oldu. Ekonominin 2024 yılında yüzde 4, 2025 yılında yüzde 4,5, 2026 yılında ise yüzde 5 büyüyeceği öngörülüyordu.

Analistler, yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında Euro Bölgesi’ndeki büyüme, Almanya’da sanayi üretimi ve ABD’de haftalık işsizlik uygulamalarının takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 8.200 ve 8.300 seviyelerinin direnç, 8.100 olduğunu belirtti. ve 8.000 seviye. Skorun çapa pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:

09.00 Almanya, Temmuz ayı sanayi üretimi

12.00 Avro Bölgesi, 2. Çeyrek GSYH

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

17.30 Türkiye, Ağustos hazine kasa bakiyesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu