Haber

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi Memişoğlu: “Yerel Yönetim Kentin Sorunlarını Çözmek Yerine Kişisel Beklentiler Doğrultusunda Çalışıyor…

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burat Şener ve Kent Denetleme Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, kentte yaşanan sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Samsun Mimarlar Odası eski başkanı olan Memişoğlu, şunları söyledi:

“OYUNCULARIN İLGİLİ OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ”

“Pazar günü kentimizde yaşadığımız şiddetli yağışların ardından ilin son durumu ortada. Aslında Samsun, Karadeniz ve hatta ülkenin diğer bölgeleri, başka şehirleri bu ve benzeri felaketlerin habercisi oluyor. hatta daha büyükleri de gelecekte olabilir. Çok önemli bir sel felaketi yaşadık, mesela o dönemde 11 vatandaşımızı kaybettik. Bu süreçte Samsun’un farklı yerlerinde farklı zamanlarda sel felaketleri yaşandı, Terme’de oldu, Salipazarı’nda oldu ve bunlar aslında yeni olan ve olacak şeyler.Bu konuda bilim insanları çok açık ve net uyarılarda bulundular, yani küresel ısınmanın şehirler üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundular, Biz ve teknik kişiler de şehirlerde yapılması gereken rehabilitasyon, değişiklikler ve bu doğal değişime uyum konusunda uyarıldık, yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği noktasında da uyardık ve uyarılarımızı yaptık. Pazar günkü felakete gelindiğinde çok fazla yağmur yağıyor, yani açıklandığı gibi çok fazla yağış, beklenenden çok daha fazla. Ancak beklenenin çok üzerinde yağış bekliyorduk. Bu bekleniyordu. Bundan sonra muhtemelen daha ağırlarını beklemek zorunda kalacağız. Dolayısıyla o dönemde şehirler olarak buna tepki göstermemiz gerekiyor. Bir dava bulmamız lazım. Ama bunun asıl aktörü olması gereken yerel yönetimlerin bu noktada pek de korkmadıklarını görüyoruz. Aslında gördük. Pazar günü yaşadıklarımız bize bunu gösterdi. Kent, örnek noktalardaki, birebir noktalardaki sıkıntıları yine hızla ortaya koydu.

“KİŞİSEL PROJELER ÜRETİP ŞEHİRDE UYGULAMAYA ÇALIŞIYORLAR”

“GÜLSAN SANAYİ SİTESİ 1 YILDA 3 KEZ SU ALTINA ÇIKTI”

Burak Şener şunları söyledi:

“Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Maalesef ciddi sıkıntılara yol açan bir durumla karşılaştık. Ne yazık ki kısa sürede tekrarlandı. Bu da maalesef altyapıda sorunların olduğunu gösteriyor. Samsun, doğal olarak büyükşehir bu şehre yıllardır yatırım yapıyor ama demek ki bu yatırımı biraz yerin altına yapmakta fayda var çünkü bu durumlardan en çok zarar gören insanların işyerleri, evleri sular altında kaldı. Ve bunlar da özellikle Gülsan Sanayi Sitesi yılda yaklaşık 3 defa sular altında kaldı, oradaki esnafın durumunun pek iyi olduğunu düşünmüyorum, orada tanıdıklarımız var sanırım, öncelikle değişikliklerin neden olduğu yağışlar. yatırımlarla birlikte değişen iklimler, kentsel dönüşümler, küresel ısınma ve bu soğuk-sıcak dengelerinin değişmesi.Şehrin büyüklüğündeki artışlarla karşılaştırıldığında yatırımların artık şehirlerin evrimiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. bu duruma düştü” dedi.

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu