Haber

Manş Denizi’nde Göçmenleri Taşıyan Tekne Battı: Altı Kişi Hayatını Kaybetti

İngiltere ile Fransa arasında Manş Denizi’nde göçmenleri taşıyan bir teknenin batması sonucu 6 kişi hayatını kaybetti.

AFP’nin bildirdiğine göre, Fransız kıyı güvenliği teşkilatı Premar sözcüsü beş ila 10 kişinin kayıp olduğunu söyledi.

Yetkililer, İngiliz ve Fransız kıyı güvenlik güçlerinin tekneden yaklaşık 50 kişiyi kurtardığını kaydetti.

Fransız yetkililer, Cumartesi günü erken saatlerde oradan geçen bir geminin, Calais yakınlarındaki Sangatte açıklarında ağır yüklü bir teknenin tehlikede olduğu alarmını verdiğini söyledi.

Fransız cankurtaran botu olay yerine vardığında denizde yardım için ağlayan çok sayıda insan buldu. Kurtarma operasyonuna şu anda İngiliz Kanalı’nda göçmenleri taşıyan başka bir tekneyle ilgilenen İngiliz cankurtaran botu da katıldı.

Kurtarma ekipleri suda hayatta kalanları ve cesetleri aramaya devam ediyor. Tekneler genellikle ağır yüklü olduğundan, kaç kişi olduğunu tahmin etmek zordur.

Kurtarma botlarından birindeki teklif sahibi Reuters haber ajansına, göçmenlerin batan bottan su çıkarmak için ayakkabılarını kullandıklarını söyledi.

Bir Fransız savcı AFP haber ajansına, kimliği tespit edilen ilk kurbanın 25-30 yaşlarında bir Afgan erkek olduğunu söyledi.

Kurtarma ekipleri, bu hafta yedinci kez insanları sudan çıkarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Mülteci Kurulu İcra Komitesi Lideri Enver Solomon, kurtarma ekiplerine teşekkür etti ve İngiltere hükümetini “düzenli ve insancıl bir sığınma sistemi” oluşturmaya çağırdı.

İngiliz Kanalı, her gün 600 tanker ve 200 feribotla dünyanın en tehlikeli ve en işlek deniz yollarından biridir.

İçişleri Bakanı Suella Braverman olayları “trajik bir can kaybı” olarak nitelendirdi.

Dover Milletvekili Natalie Elphicke, “Bu aşırı kalabalık ve denize elverişli ölüm tuzaklarının Fransız makamları tarafından Fransız kıyılarını terk etmeleri en başta engellenmelidir” dedi.

Birleşik Krallık resmi rakamlarına göre, son iki gün içinde 1000’den fazla kişi Manş Denizi’ni geçmek için seyahat etti.

Olay, hükümetin göçmenleri barındırmayı planladığı bir mavnada Lejyoner hastalığına neden olan bir bakteri tespit edilmesinin ardından göçmenleri tahliye etmesinden sonra meydana geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu